Linux-EduCD 1.0 "Valis" dostępny w sieci!

Dystrybucja bazująca na Knoppiksie zawierająca bogaty zbiór oprogramowania edukacyjnego

Moderator: Rajmund Radziewicz

Re: Linux-EduCD 1.0 "Valis" dostępny w sieci!

Postby natkana on Sat Jun 13, 2009 9:09 pm

Rajmund Radziewicz wrote:

W każdym razie dodaj do opcji startowych: all-generic-ide. Powinno pomóc.

Nie pomogło, ani dopisanie na początku, ani na końcu, Komentarz bootloadera taki sam jak napisałam wcześniej : Error Unable to mount the livecd.
Z ciekawości dopisałam tę linijkę do EDU 0.9 ale komentarz jest jak powyżej tak samo nie startuje.
Poprzednio napisałam że Pclinux, mi startuje z płyty, ale pomyliłam się, chodziło mi o G.OS 3.0, ten chodzi natomiast na PC Linuxie jest info: po wielu wcześniejszych poprawnych wierszach ładowania :
INIT: version 2.86 booting
Nie znaleziono dystrybucji cdlinux.pl...
INIT: Entering runlevell:2
INIT:cannot execute "/sbin/rungetty"
Wiem że to nie ma związku z dystrybycją EDU ale może również po tych obiawach coś się uda zaradzić aby Edu na moim lapku śmigało
Może coś jeszcze można ew zrobić?
Last edited by natkana on Sat Jun 13, 2009 9:37 pm, edited 1 time in total.
edu-zjasta
natkana

Postby Rajmund Radziewicz on Sat Jun 13, 2009 9:34 pm

To wygląda tak, jakby Twoja stacja dokująca niestandardowo obsługiwała napęd DVD.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to:

1. Na 99% wystarczy wyłączenie w BIOS opcji SmartCard. Ustaw ją na "disable". Opcja ta jest w różnych miejscach w zależności od typu/wersji BIOS.
2. Jeśli pkt 1. nie pomoże - dodaj do opcji startowych: linux all-generic-ide irqpoll
2. Ewentualnie: linux all-generic-ide pci=nommconf
3. Jeśli NIC z powyższych nie zadziała - będzie to oznaczało że będziesz potrzebowała standardowego DVD SATA (napęd zewnętrzny).
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Postby tomarex on Sat Jun 13, 2009 9:51 pm

Witam.
Po ostatnich informacjach chyba nikt się nie spodziewał że tak prędko dostaniemy ten prezent. :D
Ale mam pytanie czy obiecana wersja na Debianie też będzie?

Pozdrawiam
Marek
tomarex

Postby natkana on Sat Jun 13, 2009 10:04 pm

Rajmund Radziewicz wrote:To wygląda tak, jakby Twoja stacja dokująca niestandardowo obsługiwała napęd DVD.
3. Jeśli NIC z powyższych nie zadziała - będzie to oznaczało że będziesz potrzebowała standardowego DVD SATA (napęd zewnętrzny).

Nie, mój laptop standardowo w tym modelu miał montowane combo dvd/cd-rw. Te parametry są nawet na tabliczce cechowej.
Niestety żadna podana linijka dopisana do opcji startowych nic nie zmieniła :(
Nie była bym tak nieszczęśliwa gdyby wszystkie Live DVD nie działały, ale są takie co działają, co tam jest inaczej co by można dopisać w opcjach edu?
Co do biosu to nie mam tam opcji Smart Card, Pana odpowiedź była tak błyskaiczna że nastąpiła w czasie drobnej edycji poprzedniego posta.
edu-zjasta
natkana

Postby Rajmund Radziewicz on Sat Jun 13, 2009 11:43 pm

natkana wrote:Co do biosu to nie mam tam opcji Smart Card

W takim razie, jeśli masz w BIOS opcję "OnBoard Devices" i tam PC Card - spróbuj na czas
uruchomienia wyłączyć same złącze PC Card. W moim Dellu jest zarówno Smart Card jak i PC Card.
Nie znam modelu X200. Z tego co widzę - to PCLinuxOS i CDLinux również nie są w stanie obsłużyć
kontrolera Twojego DVD (kolejności, przerwań.. ciężko powiedzieć - bo komunikat jest zbyt ogólny) ...
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Postby Rajmund Radziewicz on Sat Jun 13, 2009 11:57 pm

tomarex wrote:Witam.
Po ostatnich informacjach chyba nikt się nie spodziewał że tak prędko dostaniemy ten prezent. :D
Ale mam pytanie czy obiecana wersja na Debianie też będzie?

Zastanawiam się nad tym. Póki co dużą zaletą Debiana jest wygodny system pakietów i instalacja
przy pomocy apt-get. O debconfie nie wspominając. Wydajność w przypadku zastosowań live (i dużej
ilości ładowanych sterowników) i tak ma mniejsze znaczenie. Minusem Debiana (dla użytkowników mniej zaawansowanych)
jest brak wygodnego zbioru konfiguratorów (drake'ów) - jaki dostarcza chociażby Mandriva Control Center i
dosyć ubogi defaultowy kernel.

W obecnej chwili, w Linux-EduCD jest zarówno apt-get (i na prawdę obszerne repozytorium pakietów Pclos), jak
i MCC (Centrum administracyjne). System już się sprawdził w kilku uczelnianych pracowniach i kilku szkołach.
Na uniwerku admin pracowni IINiSB zainstalował dzisiaj EduCD 1.0 na kilku pecetach (w miejsce wysłużonej 0.9).
Ruszyło wszystko bez większych problemów. Nie wiem czy jest więc sens utrzymywać dwie gałęzie dystrybucji. Oczywiście
wszystko może się zmienić, jeśli okaże się przykładowo, że Debian będzie niezbędny do określonych zastosowań...

Jeśli starczy mi natomiast czasu - postaram się przygotować edycję "serwerową" na Debianie. Ale to już zupełnie inna bajka
i nie chciałbym się deklarować co do jakiegoś terminu :-)
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Postby cogito on Sun Jun 14, 2009 10:44 am

Ja uważam, że nie ma sensu tracić energii na wersję serwerową. Nawet gdyby miała wygodne ulepszenia.
W końcu jak ktoś będzie chciał to i tak na serwerze postawi sobie Debiana.
A Linux-EduCD to moim zdaniem dobrze ugruntowana platforma edukacyjna z ciekawym softem. Mi
zmiana na RPM i rozwiązania mandrivowe się podoba. Zarówno wersja 0.9 jak i ta najnowsza działa u mnie znakomicie.
Wolałbym żeby Rajmund poświęcił się dopracowywaniu i wydawaniu jednej wersji niż się rozdrabniał na dwie.

A przy okazji komenatrzy na Linuxnews.pl to chyba zauważyłem kolejny dickowski smaczek :) Wystarczy
odpalić program terminala :)
Dunkel 'taakato mats'y Linux ey
cogito

Postby Rajmund Radziewicz on Sun Jun 14, 2009 11:07 am

cogito wrote:A przy okazji komenatrzy na Linuxnews.pl to chyba zauważyłem kolejny dickowski smaczek :) Wystarczy
odpalić program terminala :)

Jest ich w sumie kilka. Oczywiście starałem się, żeby nie były to jakieś przeszkadzające komuś "wodotryski", tylko
drobne dodatki czysto-estetyczne...
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Postby ryspol on Sun Jun 14, 2009 3:13 pm

Witam,

Dzięki Rajmund! Dobra robota!
Tradycyjnie zapytam o mały "przewodnik" po Linuxie EduCD "Valis".
Jeśli już odpaliłem serwer WWW to jak mam odpalić MySQL-a i phpmyadmin. Opcja więcej programów-> bazy danych->phpmyadmin w mojej wersji lifeCD milczy.
Czy tradycyjnie odpala sie serwer bazodanowy jak w poprzednich wersjach Linuxa EduCD.
Jak konfigurujesz Apache do pracy bezpiecznej "https".
Informacje te mogą przydać się nie tylko mnie, ale i innym użytkownikom Twojej dystrybucji.
Odpalałem wersje life na laptopie HP 1060ew, Asusie series A6.. nareszcie świetny konfigurator!.
Sieć WiFi działa bez zastrzeżeń. Już nie muszę męczyć się z ustawieniami ndiswrappera.
Compiz działa z moimi kartami Gforce.
Konfiguratoor nie poradził sobie z kartą dźwiękową Sound Blaster Creative X-Fi. Ale nie każdy chce mieć taką kartę.
Mówi się trudno.
Pozdrawiam
ryspol

Postby Rajmund Radziewicz on Sun Jun 14, 2009 5:58 pm

ryspol wrote:Witam,
Dzięki Rajmund! Dobra robota!
Tradycyjnie zapytam o mały "przewodnik" po Linuxie EduCD "Valis".
Jeśli już odpaliłem serwer WWW to jak mam odpalić MySQL-a i phpmyadmin.

W zasadzie wszystko działa podobnie jak w poprzednich edycjach, tylko jest kilka dodatkowych ułatwień :)
Najlepiej najpierw uruchom sobie Centrum Administracyjne i (czwarta ikona od lewej z narzędziami na pasku zadań)
i to co wyświetli Ci się pierwsze - to właśnie "Konfiguracja serwera WWW". Przeklikaj po prostu "Dalej" cały ten konfigurator
i uzyskasz standardowe ustawienia Apache'a z ustawionym mod_users, uprawnieniami dla Intranetu itd.

Hasło na root'a w MySQL brzmi: root (podobnie jak w przypadku roota systemowego. Po instalacji oczywiście należy je zmienić).
Uruchamiasz MySQL i Apache albo z poziomu wspomnianego Centrum Administracyjnego (Opcja "System" -> "Zarządzanie usługami systemowymi"
i tam przy httpd (apache) i mysql klikasz "Uruchom").... Albo jako root wykonujesz z konsoli:

cd /etc/init.d
./mysqld start
./httpd start

Potem wchodzisz na http://localhost/phpMyAdmin (uwaga na duże i małe litery) i logujesz się do phpMyAdmina na root/root.
Konfigurator https i samego Apache'a również jest w Centrum Administracyjnym. Możesz też ręcznie skonfigurować wpisy w httpd.conf
jeśli wolisz w ten sposób.
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Re: Linux-EduCD 1.0 "Valis" dostepny w sieci!

Postby cogito on Tue Jun 16, 2009 9:26 pm

Na kolejnych 8 komputrach w pracowni pomyka sobie od dzisiaj EduCD 1.0 Valis
:)
Dunkel 'taakato mats'y Linux ey
cogito

Postby Rajmund Radziewicz on Wed Nov 04, 2009 1:40 pm

A tymczasem zaczynam prace nad wersją 2.0
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Postby ryspol on Sun Mar 07, 2010 2:31 pm

Witam,
Rajmund, jest to miła wiadomość. Od poprzedniej wersji (Valis 1.0), jak wiesz, dużo pozmieniało się w świecie Linuksa.
W międzyczasie, w moje ręce wpadło kilka ciekawych dystrybucji. Jak możesz, zwróć uwagę na brazylijską dystrybucję Epidemic.
Po raz pierwszy na Linuksie usłyszałem dźwięk w standardzie 7.1! na mojej karcie Creative X-Fi.
Ciekawą wersją jest też Mint 8 Hellena. Compiz działa bez zarzutu.
WiFi dobrze jest konfigurowalne w obu ww. wersjach Linuksa.
Bardzo podoba mi się pasek zadań w wersji Elive - 17 elements. Rozwiązanie paska podobne do pasków zastosowanych w systemach firmy Apple.
Mam nadzieję, że Twoja wersja Linuksa będzie zawierała wspomniane i jeszcze bardziej ciekawsze rozwiązania. Przecież Twoje wersje zawsze biły na głowę dystrybucje rywali.
Trzymam kciuki. Liczę na kolejną, udaną wersję EDUCD. Czekam z niecierpliwością.
Serdecznie pozdrawiam
ryspol

Postby slackstrzeg on Mon Mar 22, 2010 9:00 am

Witam.
Ponieważ ostatnio zrobiło się cicho na forum, to mam nadzieję, że nie jest to oznaką braku zainteresowania a braku problemów z najnowszym wydaniem. Przyłączam się do prośby przedpiścy:) o nową wersję Edu-cd. Pozdrawiam i po raz kolejny dziękuje za wkład pracy dla społeczności.
Grzegorz
slackstrzeg

Postby Rajmund Radziewicz on Sun Mar 28, 2010 10:04 pm

Witam,

W firmie, w której pracuje, mamy trochę intensywniejszy okres prac, więc
mam nieco mniej czasu. Niemniej jednak kolejna wersja Linux-EduCD jest przygotowywana
i obiecuję nie zawieść oczekiwań :)
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

PreviousNext

Return to Forum ogólne