Linux-EduCD i rubiny :)

Dystrybucja bazująca na Knoppiksie zawierająca bogaty zbiór oprogramowania edukacyjnego

Moderator: Rajmund Radziewicz

Postby paweł on Sat Jan 27, 2007 11:15 am

Jest bardzo ciekawy CMS stworzony w oparciu o Railsy i Ruby o nazwie Typo: http://trac.typosphere.org/

ktoś już testował?

pozdr
paweł

Postby Rajmund Radziewicz on Mon Jan 29, 2007 2:01 pm

Ciekawym, prostym CMSem napisanym w Railsach jest Radiantcms (http://radiantcms.org). Trochę podobny do WordPressa, snippety, "inteligentne" keszowanie stron itp
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Postby paweł on Thu Feb 01, 2007 1:16 am

paweł

Railsy i Ruby

Postby ryspol on Thu Feb 01, 2007 3:24 pm

Wiele serwisów oferujących hosting udostępnia klientom usługę Railsy i Ruby (RR). Czy Apacha na linuksie EDUCD 0.7x można przygotować do pracy z obsługą RR? Sorry jeśli palnąłem głupotę. Nie jestem obeznany z tym środowiskiem.
ryspol

Postby Rajmund Radziewicz on Thu Feb 01, 2007 4:26 pm

Railsy mają własny serwer WWW, który się nazywa Webrick i integruje się z całym frameworkiem.

Generalnie wszystko jest już gotowe i skonfigurowane łącznie z RadRailsami (IDE oparte na Eclipse do Ruby i Rails) w Linux-EduCD.

W wersji 0.8 będzie najnowsza wersja Rails z dodatkowymi modułami, będzie Ruby z YARV'em, będzie też poza RadRails - Jedit z pluginami do RoR i Rubiego. Ostatnio pojawiło się tyle dodatków do Jedita (np. snippety przeniesione z Textmate - najlepszego IDE do Rails, niestety komercyjnego i tylko na platformy Apple'a) że zaczyna to wyglądać i działać lepiej niż RadRailsy :)
Pozdrawiam,
Rajmund
Rajmund Radziewicz

Postby cogito on Thu May 24, 2007 9:25 am

Gdybyś mógł dać też do 0.8 NetBeansy to byłoby super. No i wspierają i Ruby i Rails i przy okazji Jave :)
Dunkel 'taakato mats'y Linux ey
cogito

Postby cogito on Thu Feb 07, 2008 1:01 am

Ktoś testował już Merba? Konkurencja dla Railsów nie śpi :)
Dunkel 'taakato mats'y Linux ey
cogito

Linux-EduCD 09 i RubyOnRails

Postby valdigo on Tue Apr 08, 2008 9:35 am

A co z Railsami w nowej wersji.

Czy Linux-EduCD 09 może być środowiskiem RubyOnRails.

Czy założenie - jak uczyć się - to czegoś bardzo rozwojowego jak RUBY jest właściwe- a może w Edu 09 jest już coś ciekawszego w tym kierunku.

W każdym razie szukam gotowych narzędzi do modyfikowania (bo na pisanie od podstaw już za późno) aplikacji nie tylko internetowych- pewnie takie narzędzia już sa w Edu- ale wtedy mam pytanie - w które wchodzić- czy ktoś może pokierować krok po kroku.
Na przykład 15 lat temu dostałem do testów d.base z opisem i aplikację książka telefoniczna - zrobiłem z tego aplikację do obsługi punktu naprawy telefonów.

pozdrawiam
Waldek Zadorożny
Poszukiwane proste narzedzie do tworzenia aplikacji bazodanowych?

valdek.z@gmail.com.pl
valdigo

Re: Linux-EduCD i rubiny :)

Postby paweł on Sun Oct 18, 2009 8:25 pm

Czytałem sporo opinii o najnowszym Rails 2.3. Lepsze ponoć od Django.
Masa pluginów, wsparcie dla Ruby 1.9.1, nowe właściwości Active Record, opcje reconnecting z bazami danych, o wiele większa wydajność.
Brak tylko czasu na poważniejsze zabawy :(

p.
paweł

Previous

Return to Forum ogólne