Nowy portal i domena - www.linux-educd.pl

Dystrybucja bazująca na Knoppiksie zawierająca bogaty zbiór oprogramowania edukacyjnego

Moderator: Rajmund Radziewicz

Nowy portal i domena - www.linux-educd.pl

Postby Rajmund Radziewicz on Mon Jan 15, 2007 12:31 pm

Witam,

Zarejestrowałem nową domenę i przygotowałem nowy serwis webowy. Całość chodzi na znacznie szybszym serwerze niż simp-st.pl.

Zapraszam wszystkich od dzisiaj na http://www.linux-educd.pl :) Zdecydowanie więcej będzie się tutaj działo (przynajmniej w działach Artykuły i Debian).

Mój obecny adres też się w związku z tym zmienia: rajmund[at]linux-educd.pl

Pozdrawiam,
Rajmund[/b]
Rajmund Radziewicz

Postby sebek on Mon Jan 15, 2007 2:55 pm

brawo gratuluje udanego serwisu no i ciesze sie ze wkoncu jest cos tylko na temat edu!!!!!!
pozdrawiam
Sebek
sebek

Postby Raptou on Wed Jan 17, 2007 1:08 am

Strona bardzo mi się podoba. Brakuje mi jednak działu np. pt. "Dla początkujących - instalacja i uruchomienie w kilku krokach"

EduCD jest genialny dla początkujących, którzy nie chcą go wykorzystywać do celów edukacyjnych tylko jako stację roboczą.
Dzięki temu systemowi niemal zapomniałem o Windows i jest to mój podstawowy system do pracy i zabawy od już prawie dwóch lat, jednak dojście do samodzielności w obsłudze tego systemu trochę nerwów i czasu mi zajęło. Próbowałem wcześniej wielu dystrybucji ale dopiero dzięki Edu nastąpił przełom. Teraz nieźle sobie radzę niemal z każdą dystrybucją, z wyjątkiem Gentoo i Slackware, które nadal są dla mnie zbyt trudne ale i nie potrzebne.

Pamiętam jak niezrozumiały był dla mnie na początku podręcznik Edu-CD 0.4 i jak trudno było mi wyszukać informację jak coś zrobić, ponieważ nie bardzo nawet wiedziałem czego szukać. Zawsze natrafiałem na strony, fora i podręczniki, które były pisane jakby przez "Linuksowców" dla samych siebie. Język, zwroty, nazwy programów - to było jak jakiś niedostępny, inny świat.

Taka podstrona z totalnie podstawowymi informacjami minimum była by bardzo przydatna tym, którzy szukają alternatywy Windows dla siebie ale kompletnie nie wiedzą nawet co wpisać w google tak, jak ja na samym początku. Mnie to już dziś nie jest potrzebne ale takich, którzy przygodę z Linuksem zaczynają, jak ja jest wielu, tym bardziej, że Edu jest wyjątkowo przyjazny laikom. Gdy ja się uczyłem to szczytem perwersji był komputer "Meritum 2". "Juniora" to widziałem tylko w Bajtku a jak mi ktoś pokazał CP/M na Tmeksie 2048/FDD300 lub Amstradzie CPC 6128 to byłem w siódmym niebie. Jak miałem poznać podstawy Linuksa ??.

Naprawdę nie znalazłem żadnej innej tak przyjaznej polskiemu użytkownikowi - szczególnie początkującemu - dystrybucji w sieci i pod tym względem żadna mu nie dorównuje (ściągałem swego czasu kolejno wszystkie dystrybucje po kolei ze strony asseq.pl) . Nawet Knoppix. Tylko jak człowiek, który Linuksa wcześniej na oczy nie widział a jedynie gdzieś czytał lub usłyszał jakieś mity ma wiedzieć co i jak. Podręcznik od dystrybucji Edu 0.4 - choć bardzo dobry-przy pierwszym kontakcie może co najwyżej wystraszyć a nie pomóc. Z książkami jest podobnie. W przeważającej większości robią wrażenie pisanych przez "Linuksowców" dla "Linuksowców " a nie dla zwykłych ludzi, którzy znają tylko Windows a i to nie dokładnie.
Apple Mac Mini Intel Core Duo 1.83GHz/1GB RAM/80GB HDD/Mac OS X Tiger/Linux EduCD 0.7 via Parallels Desktop.
Raptou

Return to Forum ogólne