Witam.
Znakomite środowisko programistyczne do tworzenia serwisów www gdzieś znikło.
Nie ma w najnowszej dystrybucji "Valis" i także nie mogę go odszukać przez Synaptic.
Jak to doinstalować?
Nie ma także bardzo pomocnego w www KImageMapEditor.
Mam też problem z przestawieniem na j. polski showFoto i digiKam.
Przy pierwszym uruchomieniu był wybór polskiego, a przy ponownym znikło i jest tylko angielszczyzna.
Czy nie ma plików językowych polskich, czy u mnie coś się nie zainstalowało (czasem mój napęd DVD ma problemy z odczytem).
A tak na marginesie to showFoto nie jest przeglądarką obrazków jak jest w menu, tylko znakomitym programem do obróbki grafiki. Idealnie nadaje sie do wszelkich prac na fotografiach. Nawet do naprawy zeskanowanych starych i zniszczonych. Tylko w naprawdę wyjątkowych przypadkach korzystam z Gimpa.
---------------
4.08.2009.
Jednak odnalazłem Quante Plus.
Ponieważ nie mogłem dłużej czekać zaryzykowałem (pomny problemów po aktualizacjach w poprzednich wersjach Edu).
Zainstalowałem coś co w opisach ma tylko jako biblioteki webowe i aktualizuje ok 68 plików, a nazywa się "kdewebdev-devel". Takie potężne i wg mnie najlepsze narzędzie do tworzenia serwisów www, a nic w opisie plików o tym nie wspomniano.
----------------
10.08.2009
Niestety języka polskiego nie ma w wielu programach, a może w prawie wszystkich.
Tak jak pisałem wybór w menu help jest, ale znika po zatwierdzeniu.
Nie wiem gdzie mają być te pliki językowe.
Czy ktoś też tak ma?.
---------------------
13.08.2009
Niestety nie wiadomo z jakich porad korzystać: Mandriva czy PCLinuxOS.
Na forum PCLinuxOS wyczytałem o graficznym konfiguratorze języka w Narzędziach.
Uruchomiłem i co?
Minęła prawie godzina i zamiast coś tam doinstalować, to cały system mi się zaktualizował - część do wersji 2009 - a polskiego nie ma jak nie było.
Ciekawe bo np. showFoto jest w tej samej wersji (0.7.0) w EduCD 0.9 i w EduCD 1.0. Może można przenieść jakiś plik językowy?