Valis nie odtwarza "gazetowych" filmów

Dystrybucja bazująca na Knoppiksie zawierająca bogaty zbiór oprogramowania edukacyjnego

Moderator: Rajmund Radziewicz

Valis nie odtwarza "gazetowych" filmów

Postby grzehajn on Wed Sep 09, 2009 7:35 pm

Witam wszystkich!

W szkole zainstalowałem Edu Valis . Problem: nie mogę odtwarzać filmow dedykowanych pod Winde. Czy można to w jakiś - sensowny sposób obejść???
Zebrałem całą kolekcję filmów dołączanych do gazet ( chodzi o edukacyjne pozycje - fizyka i astronomia )i.... zostałem na lodzie po przesunięciu komputera z legalnym oprogramowaniem gdzie indziej. W pracowni mogę mieć tylko linuksa, bo szkoła mi WinXP nie kupi.
Rozwiązania typu "obejrzeć" film w domu kamerą cyfrową, NIE SĄ dobrym wyjściem. Nie mam ani kamery,ani czasu. No i nie wiem jak z legalnością takiej operacji ( głupi może jestem, ale cóż...)

Pozdrawiam G.
grzehajn

Re: Valis nie odtwarza "gazetowych" filmów

Postby srebrzysty on Thu Sep 10, 2009 9:16 am

Witam,
Nie ma czegoś takiego, jak filmy dedykowane pod windę. Napisz w jakim formacie są te filmy a może uda się zaradzić :-)
Pozdrawiam
srebrzysty

Postby grzehajn on Sun Sep 13, 2009 3:30 pm

Otwiera się specjalny odtwarzacz i pobiera sobie dane z plików .dat .
Masz dziwnie ustawiną datę w kompie....
grzehajn

Postby srebrzysty on Tue Sep 15, 2009 8:00 pm

Witam ponownie,

Przybycie z tak odległej przeszłości troszeczkę trwało, dlatego dopiero teraz odpisuję ;-) ....
Z twojego opisu wynika, że to format video cd (VCD), a to najprościej można odtworzyć w XINE, lub w GXINE które domyślnie zainstalowane jest w Linux Valis. Nie mam żadnego filmu w tym formacie aby sprawdzić, ale w GXINE w menu plik są opcje VCD i VCDO, można wypróbować...
A dziwna data to efekt eksperymentów z różnymi systemami livecd... niektóre przestawiają datę systemową.

Pozdrawiam
srebrzysty

Postby valdigo on Tue Oct 20, 2009 9:20 pm

Po zainstalowaniu Valis wiele Pakietów muzycznych jest zgłoszonych do aktualizacji .Może ty jest problem
valdigo

Return to Forum ogólne